Dubbelhund
Margon Lindberg   Petter Hellsing
29 mars - 27 april 2008


Fotomontage Margon Lindberg


Nääs Konsthantverk Galleri
Öppet: fre - sön kl 11-16  Nääs Slott, 448 92 Floda  

Margon Lindberg Petter Hellsing
  Margon Lindberg Petter Hellsing
Petter Hellsing
Margon Lindberg China girl Margon Lindberg

 

Spännande hos Nääs konsthantverk    
"Två skickliga konstnärer ställer för närvarande ut på Galleri Nääs Konsthantverk. Under rubriken 'Dubbelhunden" visar Margon Lindberg och Petter Hellsing sin mångkunnighet.
Dubbelhunden är för övrigt namnet på en bild, där två sammanväxta vovvar, med konstnärernas anletsdrag, poserar för publiken. De är båda med i utställning både som konstnärer och som inslag i verken.– Jag vill berätta om saker som inte är helt uppenbara, som ligger under ytan, säger Petter, som visar både keramik och textila verk.
Hans egensinnigt färgade harar är ett exempel, där natur och kultur har ett möte. Men tydligast är ändå det textila verket med bilden av ett glatt gäng flickor. Det visar sig att det är personal från SS, arbetande vid ett koncentrationsläger, som kopplar av med en utflykt. Bilden är broderad på en duk som ägts av en ungersk judinna.
– Det är svårt att säga vid vilken punkt godheten går över i ondska, konstaterar Petter. Det kunde vara vem som helst på bilden, om man inte kände till bakgrunden.
Margon använder foton, behandlade i dator, och med intressanta resultat, som i lampskärmen "Apan och mannen". Keramik med röd och vit glasyr, kombinerad med återanvända porslinsfigurer ger spännande resultat Ett verk i tre delar består av ett foto på en liten kinesisk flicka på ett tåg. En förgylld vägg med inslag av kinesiska traditionella flickor, och en ask med en naken, oskyldigt skildrad kinesisk kvinna fullbordar verket..
– Jag har fått schablonerna för både den nakna kvinnan och de mer traditionella bilderna från en kinesisk kollega. Flickan på tåget var en liten vild och självständig personlighet, som reste tillsammans med sin pappa, berättar Margon om sitt verk.
– Jag vill gärna komplicera standardbilden av den förtryckta kinesiska kvinnan. Verkligheten är sammansatt och motsägelsefull."
 
Peter Welling
LT Lerumstidning